9 Μαρ 2009

8 MAΡΤΙΟΥ

Παγκόσμια μέρα της γυναίκας σήμερα. Γιορτή γι΄αυτές στο δυτικό κόσμο, μέρα αγώνα για τις γυναίκες που ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα, άγνωστη έννοια για τις πολλές του τρίτου κόσμου.
Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας
http://www.internationalwomensday.com/

Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (Ε.Ε.)
http://www.europa.eu.int/comm/employment_social/equ_opp/index_en.htm

Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
http://www.migrant.gr/gr/enow.html

3 Μαρ 2009

Σας αρέσει ο ελληνικός κινηματογράφος;

Ενα έργο άνευ προηγουμένου στον τομέα του εγχώριου σινεμά διασώζει όλες τις ελληνικές ταινίες από το 1950 ως το 2000:284 μεγάλου και μικρού μήκους έργα, ντοκυμαντέρ- 404 κινηματογραφικές ώρες συνολικά.
Μπαίνοντας στον ιστοχώρο γίνεται μια αλφαβητική αναζήτηση των ταινιών. Η σελίδα του έργου περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο και τους συντελεστές της, καθώς και ένα κριτικό σημείωμα από τον διακεκριμένο κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Το κυριότερο, μπορούμε να δούμε τρεις σκηνές της ταινίας, διάρκειας 15 λεπτών.
Το πιο «εγκυκλοπαιδικό» κομμάτι του κόμβου όμως είναι η τεκμηρίωση. Έχουν αποτυπωθεί χώροι, πρόσωπα, ήθη, έθιμα, το περιβάλλον μιας ολόκληρης εποχής. Μπορούμε να αναζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε ζωντανά μέσα από 3.500 σκηνές από τις ταινίες. Βάζοντας πρόχειρα μια λέξη-«κλειδί» στο μενού «θεματική αναζήτηση», το site εμφανίζει τις ταινίες στις οποίες θα μπορέσουμε να βρούμε ό,τι αντίστοιχο στοιχείο, εφόσον έχει καταγραφεί στο ψηφιακό αρχείο. Με τη λέξη, ας πούμε, «καφενείο» αμέσως εμφανίζονται όλα τα καφενεία που υπάρχουν μέσα στις ταινίες του αρχείου. Για τη διευκόλυνση του χρήστη δημιουργήθηκαν ορισμένες έτοιμες κατηγορίες: 21 μεγάλες κατηγορίες (π.χ. «Αθήνα- Πειραιάς- Προάστια») αναλύονται σε 110 υποκατηγορίες (π.χ. «Δρόμοι και πλατείες»). Ανακαλύψτε επαγγέλματα που χάθηκαν, αντικείμενα που πάλιωσαν, γιορτές της επαρχίας, γάμους, πανηγύρια: « Ο ελληνικός κινηματογράφος,ο πιο πιστός και αποκαλυπτικός καθρέπτης της εποχής του ».