30 Απρ 2009

Οι πράσινοι ... διδάσκουν


Μάθετε να σέβεστε και να προσέχετε το περιβάλλον χωρίς να καταφεύγετε σε κινδυνολογίες και καταστροφολογίες. Το www.meetthegreens.org περιέχει μια έξυπνη συλλογή από 10 ταινίες μικρού μήκους, που διδάσκουν στα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές τους συνήθειες. Επίσης ενημερώνει για τους σκοπούς και την αναγκαιότητα της οικολογίας. Θέματα όπως η ανακύκλωση, το αλόγιστο ξόδεμα του χαρτιού και άλλων πόρων, η κομποστοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών, και η ενέργεια παρουσιάζονται κατανοητά και δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα κίνητρα για να κατανοήσουν γιατί η συμβολή όλων μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

22 Απρ 2009

O γέρος και η θάλασσα

Το γνωστό βιβλίο σε animation στα αγγλικά.

21 Απρ 2009

Ο φίλος στο chat φαίνεται


Το μύθο του εφήβου ο οποίος μένει καθηλωμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παθητικός και αποκομμένος από τον έξω κόσμο, έρμαιο του «μπαμπούλα» του Διαδικτύου που κάνει πολλούς γονείς να τρέμουν, ανατρέπει μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

*Σύμφωνα με αυτήν, παιδιά ηλικίας 10-14 ετών χρησιμοποιούν τους ιστοχώρους (sites) κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MSN, για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τον φιλικό τους κύκλο πέρα από τα όρια της παρέας, του σχολείου ή ακόμη και της χώρας τους.

Οι ανάγκες των εφήβων

Χάρη στη διάδραση με τους διαδικτυακούς τους «φίλους», οι έφηβοι δείχνουν να καλύπτουν συναισθηματικές ανάγκες σε μεταβατικές φάσεις της ζωής τους, και βρίσκουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την προσωπική τους ταυτότητα, που μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την παιδοψυχολόγο και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Μπάρμπι Κλαρκ, και παρουσιάστηκε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web (www.websci09.org) με τίτλο «BFFE (Be Friends For Ever: Φίλοι για πάντα)». Ενδιαφέρουσα συνέχεια στην εφημ. Ελευθεροτυπία

10 Απρ 2009

H Α' τάξη στη Βεργίνα και στο Δίον

Η Α' τάξη του σχολείου μας συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Βεργίνα και στο Δίον. Στη Βεργίνα τα παιδιά επισκέφτηκαν τους Βασιλικούς τάφους όπου τους έγινε ξενάγηση και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα καταπληκτικά ευρήματα που έφερε στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος και η ομάδα του.


Στο Δίον οι μαθητές περιηγήθηκαν στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο και έμαθαν πολλά για τον ιερό αυτό χώρο των αρχαίων Μακεδόνων. Η εκδρομή μας κατέληξε στο Λιτόχωρο όπου τα παιδιά έφαγαν και διασκέδασαν.


3 Απρ 2009

Από την εκδρομή μας στη Θεσαλονίκη


Στις 2 Απριλίου η Β' Γυμνασίου πήγε ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές με τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Νόησις, όπου παρακολούθησαν στο Κοσμοθέατρο μία ταινία για τους δεινόσαυρους που ζωντάνευαν και αποκτούσαν τρισδιάστατη μορφή με τη χρήση κατάλληλων γυαλιών που φορούσαν ολοι οι θεατές. Στη συνέχεια στο Πλανητάριο παρακολούθησαν το σχηματισμό των γαλαξιών και εξερεύνησαν τις πιο θαυματές αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφτεί μέσα από τα μάτια του διαστημικού τηλεσκοπίου "Hubble".

Ακόμη 18 μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν στον Προσομοιωτή και να ακολουθήσουν την απότομη διαδρομή του Τρένου του ιλίγγου.

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με όψεις της Ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας.

Και του χρόνου, παιδιά!





Η βιβλιοθήκη μας γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα παιδικού βιβλίου


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People - ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Ο Κύκλoς τoυ Ελληvικoύ Παιδικoύ Βιβλίoυ είναι το Ελληvικό Τμήμα της Διεθvoύς Οργάvωσης Βιβλίωv για τη Νεότητα.
Φέτος το ποίημα και την αφίσα δημιούργησε το Αιγυπτιακό τμήμα της Οργάνωσης.


ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ,
με τα βιβλία είμαι ό,τι επιθυμώ!
Λέξεις κι εικόνες, μύθοι και ποιήματα,
στη Γη με περπατάνε δίχως βήματα.
Τη χώρα που ‘χει το κρυμμένο θησαυρό,
τα λυχνάρια, τα χαλιά τα μαγικάτα τζίνια,
τα φαντάσματα, τα ξωτικά
στης Σεχραζάντ τα παραμύθια θα τα βρω!
Με τις σελίδες του βιβλίου φτερουγίζω,
στο χώρο και στο χρόνο ταξιδεύω
κι ενώ απ’ όπου είμαι δε σαλεύω,
φανταστικές στεριές και θάλασσες διασχίζω!
Κι όσο πιο πολύ διαβάζω,τόσο νιώθω μια χαρά,
που ποτέ δεν την αλλάζω.
Βιβλίο μου είσαι τέλεια συντροφιά!

Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.

Στη βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου κάναμε μια έκθεση παιδικών βιβλίων με μια μικρή επιλογή βιβλίων απ' όα έχουμε στη βιβλιοθήκη, ενώ η καθηγήτρια των Γερμανικών κ. Δημητράκη με τους μαθητές της Α' Γυμνασίου έκαναν σελιδοδείκτες και βρήκαν εξώφυλλα αγαπημένων βιβλίων των παιδιών.