28 Ιαν 2008

Ημέρα αρχαιομάθειας στο σχολείο


Την περασμένη Παρασκευή οι μαθητές της Α' και της Β' Γυμνασίου είχαν την τύχη να συμμετέχουν σ' ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίστηκε σε δύο μουσειοσκευές του Κέντρου Μελετών Ακρόπολης με την πρωτοβουλία της υπεύθυνης της Σχολ. Βιβλιοθήκης κ. Νάκα. Οι μουσειοσκευές είναι μεταφερόμενες συλλογές (Αντίγραφα, πρωτότυπα αντικείμενα, φωτογραφίες, βιβλία, διαφάνειες, κατασκευές, παιχνίδια κ.α.) και αφορούν πολλά θέματα. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας ήταν: "Αρχαία Μουσικά όργανα" και "Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία".
Η πρώτη μουσειοσκευή περιελάμβανε αντίγραφα των αρχαίων οργάνων:'Εγχορδα (μια λύρα και αφίσα με την παράσταση μιας κιθάρας), πνευστά ( δύο αυλούς με τα επιστόμιά τους και τη φορβειά, μια σάλπιγγα και μια σύρριγγα του Πανός), κρουστά (ένα τύμπανο, δύο κύμβαλα και δύο ζεύγη κροτάλων). Οι μαθητές, με την βοήθεια διαφανειών, βιβλίων, σχεδίων και μιας μαγνητοταινίας, είχαν τη δυνατότητα να περιεργασθούν και να μελετήσουν τα όργανα αυτά.

Η δεύτερη μουσειοσκευή περιελάμβανε μια σειρά αντιγράφων των βασικών τύπων της αρχαίας ενδυμασίας: Ανδρικά(ιμάτιο κοντό και μακρύ, εξωμίδα, χλαμύδα), γυναικεία (πέπλο, χιτώνα χειριδωτό με ιμάτιο, χιτώνα αχειρίδωτο με ιμάτιο ). Οι πρώτες ύλες, περόνες, πόρπες, ζώνες, σανδάλια, καθώς και ο εκπαιδευτικός φάκελλος, που περιέχει κείμενα και διαφάνειες, βοηθούν τους μαθητές να μελετήσουν και να δοκιμάσουν τα ρούχα. Τους βοηθούν επίσης να εντοπίσουν τους διάφορους τύπους ενδυμασίας σε οποιοδήποτε Μουσείο υπάρχει συλλογή αρχαίων γλυπτών και αγγείων.
Στόχος των δύο μουσειοσκευών είναι να ενταθεί η παρατηρητικότητα και το ενδιαφέρον των παιδιών για τα επιλεγμένα θέματα και μέσα από την προσέγγισή τους με τα αγγεία, τα γλυπτά και γενικότερα την τέχνη και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση βοήθησε ο καθηγητής μουσικής κ. Καλέας και στη συμμετοχή των παιδιών η φιλόλογος κ. Μπρέτσα.
Πληροφορίες για τα σχολεία που θα ήθελαν να οργανώσουν κάτι ανάλογο:
Κέντρο Μελετών Ακρόπολης
Τηλ. 210 9239186

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όποιον οργάνωσε αυτήν την τόσο σπουδαία δραστηριότητα. Πραγματικά ένα πολύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα