21 Απρ 2009

Ο φίλος στο chat φαίνεται


Το μύθο του εφήβου ο οποίος μένει καθηλωμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παθητικός και αποκομμένος από τον έξω κόσμο, έρμαιο του «μπαμπούλα» του Διαδικτύου που κάνει πολλούς γονείς να τρέμουν, ανατρέπει μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

*Σύμφωνα με αυτήν, παιδιά ηλικίας 10-14 ετών χρησιμοποιούν τους ιστοχώρους (sites) κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MSN, για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τον φιλικό τους κύκλο πέρα από τα όρια της παρέας, του σχολείου ή ακόμη και της χώρας τους.

Οι ανάγκες των εφήβων

Χάρη στη διάδραση με τους διαδικτυακούς τους «φίλους», οι έφηβοι δείχνουν να καλύπτουν συναισθηματικές ανάγκες σε μεταβατικές φάσεις της ζωής τους, και βρίσκουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την προσωπική τους ταυτότητα, που μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την παιδοψυχολόγο και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Μπάρμπι Κλαρκ, και παρουσιάστηκε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web (www.websci09.org) με τίτλο «BFFE (Be Friends For Ever: Φίλοι για πάντα)». Ενδιαφέρουσα συνέχεια στην εφημ. Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: