12 Μαΐ 2009

1o Εθνικό Βραβείο eTwinning

Την Τρίτη 5/5/2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων eTwinning, καθώς και των βραβείων του Διαγωνισμού e-στολόγιο.
Το 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης πήρε το 1ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning για την κατηγορία «Ηλικιακή Ομάδα 13-15 ετών», για το έργο με τίτλο « Diving into books» που υλοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του σχολείου κατά το σχολικό έτος 2008-2009.
Με αυτό το πρόγραμμα οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης και του Colegio Caza Granada της Ισπανίας πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση στη σχολική βιβλιοθήκη και με αυτό τον τρόπο συμμετείχαν σ’ ένα παιχνίδι όπου ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τη ζωή που κρύβεται σε έναν «ωκεανό» βιβλίων.
Oι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διαχειρίστηκαν από κοινού ένα wiki, (το wiki είναι ένας κοινός ιστοχώρος, που μπορούν να τον διαχειρίζονται πολλοί χρήστες μαζί - κορυφαίο παράδειγμα η γνωστή σε όλους εγκυκλοπαίδεια, wikipedia), όπου πρότειναν διάφορες κοινές δραστηριότητες με κέντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες υλοποίησαν και ανέβασαν στον κοινό ιστότοπο. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν διάφορα προγράμματα (open software) που τους επέτρεψαν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, ώστε να υλοποιήσουν πολλούς και διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα με τους συνεργάτες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι διαβάζω ένα βιβλίο δεν σημαίνει πως κάνω κάτι μόνος. Μέσα από το πρόγραμμα μοιράστηκαν σχετικές πληροφορίες για την κουλτούρα τους με τους ευρωπαίους συνεργάτες τους, απεικόνισαν αυτά που έμαθαν για την άλλη χώρα, έγραψαν δοκίμια για διάφορα θέματα που αφορούν τα βιβλία, δημιούργησαν παρουσιάσεις και σύντομα βίντεο και όλα αυτά συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες που διδάσκουν και ψυχαγωγούν ταυτόχρονα κινητοποιώντας γνώση και φαντασία.


Έτσι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για τους μαθητές όχι μόνο για να βρουν τη βοήθεια για τις εργασίες του σχολείου, αλλά και για να συμμετέχουν σε πολλούς διαφορετικούς στόχους ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για βιβλία.

2 σχόλια:

libelef είπε...

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που, σε εποχή όπου δίνεται έμφαση στον γνωστικό τομέα απ' ό,τι στην καλλιέργεια του παιδιού (λες και δεν αλληλεπιδρούν αυτοί οι δύο παράγοντες!) βραβεύτηκε project φιλαναγνωσίας, και μάλιστα σχολικής βιβλιοθήκης. Θερμά συγχαρήτήρια στην ομάδα και τους υπευθύνους καθηγητές, που, όπως είπε και η κα Νάκα στη βράβευσή της απέδειξαν "ότι μέσα στα βιβλία υπάρχει ΖΩΗ."

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Μπράβο!!!