1 Οκτ 2010

Πολύτιμα χειρόγραφα στο διαδίκτυο!




Η Βρεταννική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, έχει τοποθετήσει πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων , που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 280 τόμους, ελεύθερα στο διαδίκτυο. Τα χειρόγραφα, ελεύθερα προσβάσιμα, μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης που υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο σπουδαία συλλογή εκτός Ελλάδος για τη μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει συνολικά πάνω από 1.000 ελληνικά χειρόγραφα, πάνω από 3.000 ελληνικούς παπύρους και μια ολοκληρωμένη συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.
Περιέχουν πληροφορίες για τους μελετητές που εργάζονται στη λογοτεχνία, ιστορία, επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία και τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την κλασική και βυζαντινή περίοδο.
«Αυτό είναι ακριβώς αυτό που όλοι ελπίζαμε από τη νέα τεχνολογία, αλλά τόσο σπάνια παίρνουμε», δήλωσε η Maria Beard, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
“Ανοίγει ένα πολύτιμο θησαυρό σε οποιονδήποτε – από τον ειδικό ως τον περίεργο – οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν”.
Η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η τελευταία της βιβλιοθήκη να κάνει αρχαία, εύθραυστα και σπάνια έγγραφα διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό.
Πηγή: Αrs longa, vita brevis

Δεν υπάρχουν σχόλια: