11 Φεβ 2009

Πάμε θέατρο;

Χθες οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στην Αίθουσα Τέχνης τη θεατρική παράσταση "Οι περιπέτειες του βαρόνου Μυνχάουζεν", μία παράσταση της παιδικής - εφηβικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης-Βεροίας . Το έργο που αποτελεί ύμνο στην φαντασία, στο ταξίδι της ψυχής, στο όνειρο, στη φιλία, στην εμπιστοσύνη, στη σχέση και στη δύναμη των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Εν συνεχεία ο ίδιος μίλησε για το ψέμα και την υπερβολή, δυο συστατικά που, όπως είπε, «υπάρχουν στη ζωή. Υπάρχουν γύρω μας, στην καθημερινότητα, την ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουμε την αλήθειας από το ψέμα. Η αλήθεια είναι τόσο περίπλοκη και αναμειγνύεται με το ψέμα».
Σχετικά μέ τον κεντρικό ήρωα, τον Βαρόνο Μινχάουζεν, αυτός έμεινε στην ιστορία σαν ένας μεγάλος ψεύτης. Πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο που έζησε τον 18ο αιώνα και ήταν αξιωματικός του στρατού. Η φήμη του επεκτάθηκε αφού αποστρατεύτηκε. Σε ένα εξοχικό του συγκεντρώνονταν με φίλους και έλεγαν ιστορίες για τους πολέμους. Άρχισαν να λένε υπερβολές, σε σημείο που έφταναν σε τεράστια ψέματα. Οι ιστορίες του διαδόθηκαν και κάποιος συγγραφέας τις κατέγραψε. Ο Βαρόνος Μυνχάουζεν δεν έλεγε τίποτε άλλο από αυτό που λέμε μεταξύ μας. Μας αρέσει να υπερβάλουμε, αναπαράγουμε μυθοπλασίες.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώτης Βασιλειάδης είπε: «Έπρεπε να φτιάξουμε ένα παραμύθι μέσα στο παραμύθι. Έπρεπε να φτιάξουμε τα ψέματα αυτά εικόνες. Έπρεπε όλοι οι συντελεστές να γίνουμε παιδιά του σήμερα, της πληροφόρησης. Για αυτό και φτιάξαμε εικόνες με εναλλασσόμενα σκηνικά, μουσική, χορό και κίνηση για να κρατηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσα από το ψέμα αυτό, το παραμύθι, να βγούνε αλήθειες. Ελπίζουμε τα παιδιά να ταξίδεψαν με τον βαρόνο Μυνχάουζεν και να συνάντησαν την πραγματικότητα. Εξάλλου η φαντασία με την πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ μακριά και πολύ κοντά».
Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.

1 σχόλιο:

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Με έπεισες με την ωραία παρουσίαση Διαμαντούλα! Ευχαριστώ. Θα προτείνω στο σχολείο μου να ρθει στην Κοζάνη να το δει...