26 Μαρ 2008

Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων στο σχολείο μας

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον συγγραφέα κ. Μάνο Κοντολέων, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους μαθητές που είχαν διαβάσει βιβλία του και στη συνάντηση αυτή του έκαναν διάφορες ερωτήσεις. Στην αρχή της συνάντησης αυτής προβλήθηκε μία ταινία που είχαν ετοιμάσει οι καθηγήτριες κ. Διαμαντούλα Νάκα και Φωτεινή Τσαρνέλη σε συνεργασία με τους μαθητές του Α1. Θέμα της ήταν "Οι μαθητές μιλούν για βιβλία". Στη συνέχεια άρχισε ο διάλογος του συγγραφέα με τα παιδιά που ήταν ανυπόμονα να τον γνωρίσουν καλύτερα. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Διευθυντής του σχολείου μας. Κάποια αποσπάσματα από τα λόγια του συγγραφέα:

  • Να έχεις πρώτο κριτή στη ζωή σου τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι άλλοι θα σου πουν καλά λόγια, θα σου πουν και κακά λόγια. Θα τ’ ακούσεις, αλλά εσύ ο ίδιος θα κρίνεις και τον εαυτό σου και τα καλά και κακά λόγια των άλλων.

  • Κάθε βιβλίο είναι η ζωή των ηρώων του βιβλίου αυτού. Ως συγγραφέας αισθάνομαι σαν ένας μικρός θεός που δίνει ζωή σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τους ήρωες του βιβλίου.

  • Απευθυνόμενος σε μαθητή που δήλωσε ότι δε διαβάζει, του αρέσει μόνο να παίζει, είπε:
    Δεν έχει σκεφτεί, δεν έχει ακόμη ανακαλύψει ότι όταν κανείς διαβάζει και βρίσκεται μέσα σ’ έναν άλλο κόσμο, στην ουσία παίζει. Τι παίζει; Παίζει καθώς ταξιδεύει σε μιαν άλλη χώρα, σ’ έναν άλλο τόπο, καθώς γνωρίζει, συναναστρέφεται άλλους ανθρώπους που είναι οι ήρωες του βιβλίου. Είναι μια κίνηση όχι του σώματος, όπως είναι η μπάλα, το τρέξιμο, το κολύμπι, αλλά μια κίνηση του μυαλού. Με το μυαλό μπορούμε να κινήσουμε όλη μας τη φαντασία. Αν κάποιος το ανακαλύψει αυτό, θα καταλάβει ότι πραγματικά υπάρχει ένα παιχνίδι όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο.

Δείτε ένα απόσπασμα, όπου ο συγγραφέας μιλάει για τα βιβλία του:



1 σχόλιο:

Μάνος Κοντολέων είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι
Θυμάμαι με ιδιαίτερη χαρά τη συνάντησή μας και θέλω για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω για την αγάπη που δείξατε στο έργο μου και σε μένα προσωπικά.
Σας ευχαριστώ ακόμα για το βίντεο που μου στείλατε από την εκδήλωση.
Την αγάπη μου σε όλους σας
Μάνος Κοντολέων