2 Απρ 2008

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, βιβλιοθηκάριοι, εκδότες, εκπαιδευτικοί και κυρίως τα παιδιά, γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν τιμώντας τον τομέα στον οποίο ο Δανός παραμυθάς αφιέρωσε τη ζωή του.
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People - ΙΒΒΥ) το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει το έντυπο υλικό του εορτασμού, που διανέμεται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2008 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ταϊλάνδης. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ταϊλανδός ζωγράφος και συγγραφέας Chakrabhand Posayakrit, καλλιτέχνης από τους πιο γνωστούς στη χώρα του, τιμημένος με πλήθος βραβεία και διακρίσεις για τα εικαστικά του έργα και για τις μελέτες του γύρω από την καλλιτεχνική παράδοση της χώρας του. Σε μήνυμά του προς τα παιδιά, περιγράφει πώς εμπνεύστηκε την αφίσα και τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει το βιβλίο για τα παιδιά, κάνοντας ειδική αναφορά στο ρόλο των γονιών για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Γράφει χαρακτηριστικά:
"Η αναγκαιότητα της γνώσης και της μάθησης μέσα από τη φιλαναγνωσία θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα και να προωθείται συστηματικά από την παιδική ηλικία. Κατά την άποψή μου, οι γονείς έχουν βαθιά μέσα τους την επιθυμία ν' αποκτήσουν τα παιδιά τους γνώσεις βασισμένες στην παράδοση και τον πολιτισμό. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους, οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές τους, για να αγαπήσουν τα γράμματα και το βιβλίο και να μπορέσουν μέσα από την εκπαίδευση και την αγωγή να αναπτυχθούν διανοητικά και συναισθηματικά, ώστε να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Την έμπνευση για την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2008 την οφείλω στη μακρά παράδοση της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά άκουγαν ιστορίες και διάβαζαν κείμενα γραμμένα σε φύλλα φοινικιάς, που τα τοποθετούσαν σε τραπεζάκια σχεδιασμένα ειδικά για να μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: