20 Οκτ 2010
Ποια ήταν η πραγματική ψωροκώσταινα;
Το παρατσούκλι της αποδίδει την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια, όμως, υπήρξε φτωχή και περήφανη Ελληνίδα
Ψωροκώσταινα: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».
Το όνομα «Ψωροκώσταινα» το χρησιμοποιούμε σήμερα, όταν θέλουμε να περιγράψουμε την ανέχεια και τη φτώχεια και ειδικότερα όταν θέλουμε να καταδείξουμε κάποιον ή κάτι ως τον «φτωχό συγγενή» ενός συνόλου, ή με άλλα λόγια τον «τελευταίο τροχό της αμάξης». Στις μέρες μας, συνήθως χρησιμοποιούμε απαξιωτικά αυτή τη λέξη όταν πρόκειται να στηλιτευθεί μια κακομοιριά, υποχωρητικότητα, ανοργανωσιά, αδυναμία και φτώχια που κάποιοι θεωρούν ότι χαρακτηρίζει την Ελλάδα της νεότερης ιστορίας.
Όμως, η Ψαροκώσταινα ή Ψωροκώσταινα, ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο της νεοελληνικής ιστορίας και μάλιστα μια ηρωική και αξιέπαινη γυναίκα στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία της πατρίδος. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
18 Οκτ 2010
18 Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα Σχολικών Βιβλιοθηκών
8 Οκτ 2010
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
4 Οκτ 2010
Ο βασιλιάς Αλέξανδρος ζει και βασιλεύει.
1 Οκτ 2010
Πολύτιμα χειρόγραφα στο διαδίκτυο!

Η Βρεταννική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, έχει τοποθετήσει πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων , που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 280 τόμους, ελεύθερα στο διαδίκτυο. Τα χειρόγραφα, ελεύθερα προσβάσιμα, μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης που υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο σπουδαία συλλογή εκτός Ελλάδος για τη μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει συνολικά πάνω από 1.000 ελληνικά χειρόγραφα, πάνω από 3.000 ελληνικούς παπύρους και μια ολοκληρωμένη συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.
Περιέχουν πληροφορίες για τους μελετητές που εργάζονται στη λογοτεχνία, ιστορία, επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία και τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την κλασική και βυζαντινή περίοδο.
«Αυτό είναι ακριβώς αυτό που όλοι ελπίζαμε από τη νέα τεχνολογία, αλλά τόσο σπάνια παίρνουμε», δήλωσε η Maria Beard, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
“Ανοίγει ένα πολύτιμο θησαυρό σε οποιονδήποτε – από τον ειδικό ως τον περίεργο – οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν”.
Η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η τελευταία της βιβλιοθήκη να κάνει αρχαία, εύθραυστα και σπάνια έγγραφα διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό.
Πηγή: Αrs longa, vita brevis
6 Σεπ 2010
Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του εικοστού αιώνα!

Μέσα από την πολύγλωσση ψηφιακή έκδοση με τίτλο: «Θεσσαλονίκη, πόλη των Βαλκανίων, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα (1900-1930)» μπορούμε να περιηγηθούμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με οδηγό ευσύνοπτα κείμενα, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ. Εξαιρετικά καλαίσθητη προσέγγιση!
Μακάρι να βλέπαμε συχνότερα τέτοιες προσπάθειες.
Πηγή: Terra Computerata
25 Αυγ 2010
Ο κόσμος μέσα από έναν δυναμικό χάρτη.

1 Ιουλ 2010
Χωρίς υποχρέωση, μόνο για απόλαυση
Για τα παιδιά η φράση «εξωσχολικό βιβλίο» είναι συνήθως πιο τρομακτική κι απ’ τη φράση «βιβλίο του σχολείου»! Πέρα από τη σταθερή μειονότητα μαθητών που απολαμβάνουν πραγματικά το διάβασμα, οι υπόλοιποι προσπαθούν κάθε καλοκαίρι να το αφήσουν πίσω τους. Και αντιλαμβάνονται εύκολα τα τρικ των εκπαιδευτικών βιβλίων με τίτλους όπως «Φανταστικές Διακοπές» με τις χρήσιμες, μεταμφιεσμένες ασκήσεις.
Κι όμως, ταυτόχρονα, οι μικροί (όπως και οι μεγάλοι) το καλοκαίρι ανακαλύπτουν τη μαγεία της ανάγνωσης περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Αρκεί το διάβασμα να μην παρουσιάζεται ως υποχρέωση, αλλά ως ένα απ’ τα δεκάδες τέλεια πράγματα που μπορείς να κάνεις στις φαινομενικά ατελείωτες μέρες φωτεινής ξεγνοιασιάς.
Ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, Ιντερνετ. Ας μη γελιόμαστε: αν ήμασταν τώρα παιδιά, κι εμείς τα ίδια θα κάναμε. Η οθόνη είναι ηδονικά εθιστική, η δύναμη της εικόνας και της αμφίδρομης συμμετοχής νικάει κατά κράτος το διάβασμα – τουλάχιστον σ’ ένα πρώτο επίπεδο. Ο καταιγισμός πληροφοριών (και η απόλαυση που αυτός προσφέρει) αποτρέπει πολλά παιδιά απ’ το να συγκεντρωθούν για ώρα σε κάτι, να δοθούν ολοκληρωτικά στις τυπωμένες σελίδες χαρτιού και να φτιάξουν τις εικόνες μόνα τους, στο μυαλό τους.
Εκεί όμως μπαίνει το καλοκαίρι. Με βιβλία διαλεγμένα ειδικά για την ψυχοσύνθεση του παιδιού, πολλές ώρες ξεκούρασης, πιο χαλαρούς ρυθμούς, γονείς που διαβάζουν και το απολαμβάνουν (κι έτσι δείχνουν και στα παιδιά ότι ένα βιβλίο μπορεί όντως να είναι διασκεδαστικό). Ανάμεσα σε όλα τα άλλα που αρέσουν στα παιδιά, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να τρυπώσει κι ένα βιβλίο, έστω και δοκιμαστικά. Χωρίς καμία υποχρέωση, μόνο για απόλαυση. Κάτι που θα τους ταιριάζει, που πιθανώς θα το έχουν διαλέξει ή ζητήσει τα ίδια. Και τότε μπορεί ένας νέος κόσμος να ξετυλιχθεί μπροστά στα μάτια τους: να ταξιδέψουν, να γελάσουν, να συγκινηθούν, να τρομάξουν, να ονειρευτούν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Και τελικά να δουν τη ζωή τους διαφορετικά ή, ακόμα καλύτερα, να τη δουν όπως είναι: γεμάτη καθημερινή μαγεία.
* Ο Αρης Δημοκίδης είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δημοσιογράφος.
24 Απρ 2010
19 Μαρ 2010
21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων
Στη συνέχεια μαζί με τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης παρατήρησαν τις εικόνες Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική από τις αρχές του εικοστού αιώνα,(δες αρχείο) παρακολούθησαν ένα απόσπασμα από την εκπομπή του Στ. Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», συζήτησαν για τις συνθήκες ζωής και τον τρόπο αντιμετώπισης των πρώτων Ελλήνων μεταναστών και τις συνέκριναν με τις συνθήκες ζωής των σημερινών μεταναστών στην Ελλάδα. Οι μαθητές προβληματίστηκαν και έγινε διεξοδική συζήτηση στη βιβλιοθήκη. Τέλος έγινε ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο του Γ. Ιωάννου "Θεσσαλονίκη. Η πρωτεύουσα των προσφύγων" σχετικά με το θέμα και γόνιμος διάλογος με τους μαθητές. Ήταν ένα αλλιώτικο μάθημα!
Μαθήματα Ιστορίας!
12 Μαρ 2010
Έτος Στρατή Τσίρκα και Νίκου Καββαδία

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους λογοτέχνες που διοργανώνει κάθε χρόνο, τιμά φέτος δύο σημαντικούς συγγραφείς που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας: τον Στρατή Τσίρκα (1911-1980), τιμώντας τα 30 χρόνια από τον θάνατό του και τον Νίκο Καββαδία (1910-1975), τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Δύο μεγάλοι συγγραφείς, ο πεζογράφος Τσίρκας και ο ποιητής Καββαδίας που το έργο τους διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων. Υπήρξαν άλλωστε και φίλοι στην προσωπική τους ζωή, όπως βλέπουμε στην κοινή τους φωτογραφία.
Τα αφιερώματα αυτά αποτελούν συμβολικούς εορτασμούς που δίνουν την ευκαιρία να διαβαστεί και να εκτιμηθεί εκ νέου, υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης οπτικής, το έργο «κλασικών» Ελλήνων συγγραφέων. Στόχος της επαναπροσέγγισης είναι η ενίσχυση της φιλολογικής έρευνας και της σχετικής βιβλιογραφίας καθώς και η επαφή και γνωριμία του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών ώστε να ανακαλύψουν τη σημαίνουσα λογοτεχνική μας κληρονομιά.
Το ΕΚΕΒΙ στο πνεύμα αυτό προσκαλεί και ενθαρρύνει τους πολιτιστικούς φορείς αλλά και βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά. να συμμετάσχουν στον εορτασμό με διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια.
Πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Πειράματα από το Ίδρυμα Ευγενίδου

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=393
Τα πειράματα αυτά επιλέγονται και δοκιμάζονται από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης με κριτήρια την επιτυχία της διαδικασίας και την εύκολη αναπαραγωγή στο χώρο του σχολείου. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την πειραματική διαδικασία μέσα από πρωτότυπα και διασκεδαστικά πειράματα, που θα κινήσουν την περιέργειά τους.
17 Φεβ 2010
Βιντεοδιάσκεψη Κοζάνης- Ελευσίνας


Η σύγχρονη τεχνολογία και οι δυνατότητες που δίνει σήμερα, πραγματικά μας λύνουν τα χέρια και συντελούν ώστε πράγματα που πριν μερικά χρόνια θα τα θεωρούσαμε αδύνατα, σήμερα να πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία.
Την Πέμπτη στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε τη χαρά να επικοινωνήσουμε μέσω Skype με την Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας και με τρεις Γαλλίδες υπεύθυνες σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες στο πλαίσιο κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος μελέτης επισκέφθηκαν σχολικές βιβλιοθήκες στη χώρα μας. Στην ημίωρη επικοινωνία μας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τη δουλειά που γίνεται στις σχολικές βιβλιοθήκες και να παρουσιάσουμε τον συνεργατικό ιστοχώρο (wiki) που δημιουργήσαμε για αλληλοβοήθεια στην αναζήτηση πηγών και βοηθημάτων. Ελπίζουμε τέτοια ωραία εγχειρήματα να επαναληφθούν και με άλλες αφορμές.
14 Φεβ 2010
10 Φεβ 2010
Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών

Τι είναι: Είναι Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών! Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου, 2010. Για όσους από εσάς είναι εξοικειωμένοι με την Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικά, είναι μια ημέρα, όπου μαθητές από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται σε ένα online περιβάλλον σε ζωντανά παιχνίδια αριθμητικής που πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μυαλό. Κάθε παιχνίδι διαρκεί 60 δευτερόλεπτα και οι μαθητές μπορούν να παίξουν μέχρι και 500 παιχνίδια, κερδίζοντας βαθμούς για κάθε σωστή απάντηση. Οι μαθητές που απαντούν στα περισσότερα ερωτήματα, εμφανίζονται στο Hall of Fame. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Οι μαθητές μπορούν να “προπονούνται” καθημερινά για την Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών ως την 3η Μαρτίου. Για όσους από εσάς θέλετε να συμμετάσχετε από το σπίτι ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός! Ο διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί για μαθητές 5-18 ετών. Αυτό το έτος έχει μια νέα μορφή (η αλλαγή είναι φανταστική!) Με πολλαπλά επίπεδα για όλες τις ομάδες. Δάσκαλοι, γονείς και μέσα ενημέρωσης καλούνται επίσης να συμμετάσχουν για πρώτη φορά. Τον περασμένο χρόνο 2 εκατομμύρια φοιτητές από 204 χώρες συμμετείχαν και απάντησαν σωστά πάνω από 4 εκατομμύρια ερωτήσεις!
Aναδημοσίευση από : Αrs Longa Vita Brevis
8 Φεβ 2010
Εικόνες από το μέλλον

Η δημόσια βιβλιοθήκη του Ντελφτ της Ολλανδίας είναι περισσότερο ένα media center που συνδυάζει 3 μοναδικές συλλογές: Μουσική, ταινία και λογοτεχνία.
Η αποστολή της είναι να γίνει και να παραμείνει η πιο προηγμένη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα, τεχνική καινοτομία, και προωθώντας την επιστημονική κατανόηση, προσπαθεί να είναι μια απαραίτητη πηγή έμπνευσης για τα μέλη, τους επισκέπτες, και τους συνεργάτες της στην πόλη του Ντελφτ, στην Ολλανδία και στον κόσμο. Μ' αυτόν τον τρόπο, ελπίζει να προστατεύσει την πρόσβαση στην ανεξάρτητη, αντικειμενική, ελεύθερη ροή των πληροφοριών που είναι ουσιαστική για τη δημοκρατία τώρα και στο μέλλον.
Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της βιβλιοθήκης είναι«το storyboard της ζωής σας». Σε τεράστιες οθόνες στη βιβλιοθήκη, είναι δυνατό να παρουσιασει κάποιος μια έκθεση σχετικά με ό,τι θεωρεί πως είναι σημαντικό για την κοινότητα. Φανταστείτε ότι η γιαγιά σας είναι έτοιμη να γιορτάσει τα 85α γενέθλιά της. Δεν θα ήταν σπουδαίο να γίνει μια έκθεση της ζωής της και να παρουσιαστεί στη βιβλιοθήκη; Μια ομάδα θα πάρει συνέντευξη από τους συγγενείς και φίλους. Θα πάνε στους χώρους όπου έζησε και εργάστηκε. Η τελική παρουσίαση περιέχει τη μουσική και την τέχνη που αγαπά με αναφορές σε ένα πρόσωπο, έναν χρόνο, και μια πόλη. Οι άνθρωποι στη βιβλιοθήκη θα δουν αυτή την παρουσίαση, θα αναγνωρίσουν τα πράγματα, θα συζητήσουν, θα θυμηθούν και θα μοιραστούν τις ιστορίες τους. Είναι ένας σπουδαίο project που βοηθά την κοινωνική συνοχή.
7 Φεβ 2010
Tο ταξίδι της φυγής
Το ταξίδι της φυγής είναι ένα ψηφιακό παιχνίδι που επιτρέπει στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά την εμπειρία της προσφυγιάς.
Θα το βρείτε εδώ:http://www.taxidifygis.org.cy/. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες 13-16 ετών.
copyright της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Δημοσιευμένο από terracomputerata
28 Ιαν 2010
Επίσκεψη στην Αγία Σοφία

Ενδιαφέρουσα εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία στη διεύθυνση:
http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/
25 Ιαν 2010
Εκπαιδευτικές πηγές από την Tate Gallery

14 Ιαν 2010
Ποίημα του Ζακ Πρεβέρ
Βγαίνοντας από το σχολειό μας:
Συναντήσαμε
Ένα μεγάλο σιδηρόδρομο
Γύρω τριγύρω από τη γη μας
Σ΄ένα χρυσό βαγόνι
Και γύρω από τη γη μας
Συναντήσαμε
Τη θάλασσα να κάνει τον περίπατό της
Μαζί με τα κοχύλια της
Με τ΄αρωματισμένα της νησιά
Με τα ωραία της ναυάγια
Και με τους καπνιστούς της σολομούς
Και συναντήσαμε
Πάνω απ΄τη θάλασσα
Τ΄αστέρια που μαζί με το φεγγάρι
Με ιστιοφόρο ταξιδεύανε
Για Ιαπωνία
Κι ακόμα συναντήσαμε τους τρεις σωματοφύλακες
Που με τα χέρια γύριζαν
Τη μανιβέλα ενός μικρού υποβρύχιου
Κι εκείνο βυθιζότανε
Ψάχνοντας αχινούς
Κι όταν γυρίσαμε στη γη μας
Συναντήσαμε
Πάνω σ΄εκείνη τη γραμμή του σιδηροδρόμου
Ένα σπίτι
Που γύρω από τη γη όλο γύριζε
Και γύρω από τη θάλασσα
Και προσπαθούσε να ξεφύγει απ΄το χειμώνα
Που το κυνηγούσε
Αλλά εμείς πάνω στο σιδηρόδρομο
Αρχίσαμε να τρέχουμε να τρέχουμε
Πίσω από το χειμώνα
Ώσπου στο τέλος τον πατήσαμε
Κι έτσι το σπίτι πια σταμάτησε να τρέχει
Κι η άνοιξη που ήταν σταθμάρχης
Βγήκε και μας χαιρέτησε
Μας ευχαρίστησε
Και τότε τα λουλούδια όλης της γης
Βαλθήκανε να σπρώχνουν
Από παντού το σιδηρόδρομο
Κι εκείνος πια δεν ήθελε να προχωρήσει
Από φόβο μήπως τα πατήσει
Κι έτσι κι εμείς
Γυρίσαμε πια πίσω με τα πόδια
Γύρω τριγύρω από τη γη
Γύρω τριγύρω από τη θάλασσα
Και γύρω από τον ήλιο
Το φεγγάρι και τ΄αστέρια
Με τα πόδια
Και με τα πόδια και με τ΄άλογα και μ΄αυτοκίνητα
Και τέλος με ιστιοφόρα.
Βρήκαμε άλλα δύο ποιήματα του Πρεβέρ. Ποιος θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο; Όσοι το τολμήσετε στείλτε μας τον σύνδεσμο να το δημοσιεύσουμε.
ΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ
Λέει όχι με το κεφάλι
μα λέει ναι με την καρδιά
λέει ναι σ’ ό,τι αγαπά
λέει όχι στον καθηγητή
είναι όρθιος
για να πει μάθημα
κι όλα πια τα προβλήματα εμφανίζονται
Kι άξαφνα τον πιάνει ένα τρελό γέλιο
και τα σβήνει όλα:
ψηφία , λέξεις
ημερομηνίες , ονόματα
φράσεις , γρίφους
και παρά του δάσκαλου τις απειλές
μες τα γιουχαΐσματα των άριστων
με κιμωλίες όλων των χρωμάτων
πάνω στον μαυροπίνακα της δυστυχίας
της ευτυχίας ζωγραφίζει το πρόσωπο.
Ζακ Πρεβέρ από τη Συλλογή «Κουβέντες »
*« ο κακός μαθητής »
————–
ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ – ΛΥΡΑ ΠΑΙΖΕΙ
και το παιδί τραγουδάει
κι ο καθηγητής φωνάζει:
“Πότε θα πάψετε να κάνετε τον καραγκιόζη!”
Μα όλα τ’ άλλα παιδιά
ακούν τη μουσική
κι οι τοίχοι της τάξης
σωριάζονται ήσυχα
και τα τζάμια ξαναγίνονται άμμος
το μελάνι ξαναγίνεται νερό
τα θρανία ξαναγίνονται δέντρα
η κιμωλία ξαναγίνεται ακρογιάλι
το φτερό ξαναγίνεται πουλί.
Δείτε στο YouTube το ωραίο βιντεάκι που έκανε το Β1 του 3ου Γυμνασίου Τούμπας με τη φιλόλογό του Κ. Προκοπίου
8 Ιαν 2010
Πρόταση για τη λογοτεχνία
Απόσπασμα από άρθρο του Κ. Ακριβού στο Βήμα Ιδεών